Terapia de cuplu

Despre terapia de cuplu

Presupune crearea unui cadru confidențial și echilibrat al dialogului care permite fiecărui partener din cuplu să fie auzit și ascultat; cu scopul de a ajuta persoanele implicate într-o relație în obținerea unei perspective noi, funcționale și sănătoare a relației lor, rezolvare conflictele și îmbunătăți satisfacția în relație folosind o varietate de intervenții terapeutice. Este acel loc de întâlnire în care se oglindesc, din punct de vedere emoțional și rațional, dificulățile din cadrul relației de cuplu, dar și potențialul și direcția de schimbare.

Relațiile bune necesită abilități sociale bune, o mare cantitate de timp și energie pentru a construi și menține relația. pe acest drum, pot apărea inevitabil dificultăți; oamenii pot avea așteptări contradictorii, dificultăți de a comunica în mod eficient sau pot fi distrași de alte lucruri. Pot exista probleme grave, cum ar fi boli terminale, pierderea unei persoane dragi sau infidelitatea. Alte preocupări comune ar putea fi dificultăți financiare, problemele sexuale, intimitatea, distanța emoțională, conflictele de rutină, nașterea unui copil, diferențele parentale sau plecarea copiilor.

În terapia de cuplu ne concentrăm în special pe dinamica relației și contribuției fiecărui partener la aceasta, pe gestionarea diferențelor dintre cei doi parteneri și păstrarea personalității și individualității fiecăruia în relație. Scopul este obținerea intimității în cuplu și autonomiei fiecărui partener în relația cu celălalt.

Cum relațiile reprezintă o parte foarte semnificativă a vieții noastre, dificultățile în relațiile noastre pot avea efecte psihologice nedorite, precum anxietatea, depresia, încredere și stimă de sine scăzută, furie, vinovăție, probleme cu abuzul de substanțe sau dependențe comportamentale.

Aspectele urmărite sunt:

Comunicarea
Modele de comunicare, jocuri psihologie, dinamică și obstacole

Nevoile relaționale
Funcționarea relației fiind direct influențată de satisfacerea acestor nevoi, precum nevoia de apreciere, de siguranță, de impact asupra celuilalt partener din relație, de exprimare a iubirii, de libertate sau inițiativă.
Intimitatea
Apropiere, conectare, eroticul în relație
Stadialitatea relației
Relația este o construcție, cu fiecare zi mai adăugăm o piesă și apoi încă una; iar modul în care aceasta este clădită va fi testat de momente mai fericite sau mai dificile.

Beneficii
Identificarea jocurilor psihologice și modelelor de comportament
Îmbunătirea modul în care comunicați unul cu altul, reducând numărul și intensitatea conflictelor, sporind înțelegerea nevoilor și a reacțiilor partenerului
Reorganizarea și adaptarea tipul de răspuns emoțional, mai prezent și mai ancorat în “aici și acum”
Identificarea de noi modele de conectare și interacțiune benefice relației, explorarea și dezvoltarea atașamentul între parteneri

Atingerea autonomiei și intimității prin dezvoltarea pentru ambii parteneri a abilității de a experimenta separarea și auto-responsabiliarea și de a lucra împreună, de a se sprijini reciproc în relație
Negocierea sau re-negocierea angajamentelor în relație