Un somn bun începe de dimineață și se pregătește din timp. Ce bine ar fi să ne băgăm în pijama, să ne dăm „sleep” sau „shut down” ca la computer și gata. Somn.
Se pare că nu este așa simplu pentru toți. Studiile ne spun că 20% din populația lumii nu doarme suficient și aproape 50% suferă de insomnie. În 2018, specialiștii trăgeau un semnal de alarmă, mai mult de o treime din populaţia României, ajungând chiar până la 45-50% la anumite categorii cu risc, prezintă tulburări de somn. Experiența pandemiei nu a ajutat însă, căci nu mai bine de anul trecut, cele mai căutate cuvinte în motorul de căutare Google au fost „De ce nu pot să dorm.”
De abia după o experiență personală cu insomnia și ani de practică în cabinet alături de clienții mei care se confruntau cu tulburări ale somnului, am înțeles cu adevărat cât de important este somnul. Învățăm atât de multe despre cum să ne trăim viața și mai puțin despre cum să ne ajutăm să dormim, căci ne petrecem o treime din zilele noastre (sau așa ar fi bine să le trăim) în somn. Și ce bun e un somn bun, nu-i așa?
Am răspuns pozitiv invitației Alexandrei Gătej și Oanei Igrișan, fondatoarele Societății Omului Sănătos de a intra în dialogul “habits” despre somn alături de Dr. Alex Dimitriu, psihiatru și specialist în medicina somnului. A fost încurajator să descopăr cum acesta consideră somnul un semn vital, alături de tensiunea arterială și pulsul, semn ce ar trebui verificat la fiecare vizită medicală pentru a indica starea noastră generală de sănătate. Astfel, Alex pune accentul pe relația simbiotică între funcționarea noastră de peste zi și repaosul de peste noapte.
#habits. este o serie de conversații despre trup, minte și spirit, proiect inițiat de Societatea Omului Sănătos. Într-o lume post-pandemică, pe a cărei agendă prevenția ocupă un loc mai important ca niciodată, conversațiile habits. abordează viața omului modern din cele mai importante unghiuri. E ușor să duci o viață sănătoasă, iar habits. își propune să demonstreze asta printr-un program de întâlniri cu experți și practicanți recunoscuți de publicul larg. Aceștia discută pe marginea temelor legate de formarea obiceiurilor sănătoase: mișcarea, somnul, gândirea critică, tehnicile de dezvoltare personală, prevenirea depresiei sau impactul digitalizării asupra noastră. Mai multe despre cum să ne construim obiceiuri sănătoase și cum să le menținem aici https://www.societateaomuluisanatos.ro/habits.
Ascultă dialogul nostru de mai jos.