Terapia de Cuplu

Ce înseamnă

Presupune crearea  unui cadru confidențial și echilibrat al dialogului care permite fiecărui partener din cuplu să fie auzit și ascultat; având scopul de a ajuta persoanele implicate într-o relație în obținerea unei perspective noi, funcționale și sănătoase a relației lor, rezolvarea conflictelor și îmbunătățirea satisfacției în relație folosind o varietate de intervenții terapeutice. Este locul de întâlnire în care se oglindesc, din punct de vedere emoțional și rațional, dificulățile din cadrul relației de cuplu, dar și potențialul și direcția de schimbare.

Relațiile bune necesită abilități sociale bune, o cantitate semnificativă de timp și energie pentru a construi și menține relația. Pe acest drum, pot apărea inevitabil dificultăți; oamenii pot avea așteptări contradictorii, dificultăți de a comunica în mod eficient sau pot fi distrași de alte lucruri. Sau pot apărea probleme grave, cum ar fi bolile terminale, pierderea unei persoane dragi sau infidelitatea. Alte problematici des întâlnite sunt dificultățile financiare, problemele sexuale, intimitatea, distanța emoțională, conflictele repetate, nașterea unui copil, diferențele parentale sau plecarea copiilor.

În terapia de cuplu ne concentrăm în special pe dinamica relației și contribuției fiecărui partener la aceasta, pe gestionarea diferențelor dintre cei doi parteneri și păstrarea personalității și individualității fiecăruia în relație. Scopul este obținerea intimității în cuplu și autonomiei fiecărui partener în relația cu celălalt.

Cum relațiile reprezintă o parte foarte semnificativă a vieții noastre, dificultățile în relaționare pot avea efecte psihologice nedorite, precum anxietatea, depresia, încredere și stimă de sine scăzută, furia, vinovăția, probleme cu abuzul de substanțe sau dependențe comportamentale.

Aspectele urmărite sunt: comunicarea (modele de comunicare, jocuri psihologie, dinamică și obstacole), nevoile relaționale (funcționarea relației fiind direct influențată de satisfacerea acestor nevoi, precum nevoia de apreciere, de siguranță, de impact asupra celuilalt partener din relație, de exprimare a iubirii, de libertate sau inițiativă), intimitatea (apropiere, conectare, eroticul în relație), stadialitatea relației (relația fiind mai degrabă o construcție, cu fiecare zi mai adăugăm o piesă și apoi încă una; iar modul în care aceasta este clădită va fi testat de momente mai fericite sau mai dificile).

Beneficii

Identificarea jocurilor psihologice și modelelor de comportament;

w

Îmbunătirea modul în care comunicați unul cu altul, reducând numărul și intensitatea conflictelor, sporind înțelegerea nevoilor și a reacțiilor partenerului;

Reorganizarea și adaptarea tipul de răspuns emoțional, mai prezent și mai ancorat în “aici și acum”;

Identificarea de noi modele de conectare și interacțiune benefice relației, explorarea și dezvoltarea atașamentul între partenteri;

Atingerea autonomiei și intimității prin dezvoltarea pentru ambii parteneri a abilității de a experimenta separarea și auto-responsabiliarea și de a lucra împreună, de a se sprijini reciproc în relație;

Negocierea sau re-negocierea angajamentelor în relație.